Automatizari anti-insularizare

Instalațiile fotovoltaice cu o putere mai mare de 30 KVA aduc o serie de avantaje semnificative în ceea ce privește producția de energie regenerabilă, dar vin și cu responsabilități și cerințe tehnice suplimentare pentru a asigura siguranța și eficiența sistemului. Una dintre aceste cerințe este integrarea releelor de protecție anti-insularizare, esențiale pentru operarea sigură și conformă cu reglementările în vigoare.

https://anre.ro/wp-content/uploads/2023/03/Sinteza_Observatiilor_228_25_05_2020.docx

https://anre.ro/wp-content/uploads/2023/03/Ordin_Modif_228_25_05_2020.docx

Ce este insularizarea?

Insularizarea se referă la situația în care o porțiune a rețelei electrice (în acest caz, instalația fotovoltaică și consumatorii conectați la aceasta) continuă să fie alimentată cu energie, deși conexiunea la rețeaua electrică mai largă a fost întreruptă. Acest fenomen poate prezenta riscuri semnificative, inclusiv pentru personalul de întreținere și reparații, care ar putea presupune că linia este neenergizată în timpul lucrărilor pe rețeaua generală.

Rolul releelor de protecție anti-insularizare

Releelor de protecție anti-insularizare joacă un rol crucial în detectarea situațiilor de insularizare și în deconectarea automată și sigură a instalației fotovoltaice de la rețeaua electrică generală. Acest mecanism de siguranță asigură că, în cazul unei căderi de tensiune sau a unei întreruperi în alimentarea principală, instalația fotovoltaică nu va alimenta accidental rețeaua, protejând atât personalul de intervenție cât și echipamentele.

https://neco.ro/ro/acasa/418-releu-anti-insularizare-hrn-100.html?SubmitCurrency=1&id_currency=2

De ce este esențial pentru instalațiile peste 30 KVA?

Pentru instalațiile fotovoltaice de dimensiuni reduse, riscurile asociate insularizării pot fi considerate mai limitate, dar pentru sistemele mai mari de 30 KVA, impactul potențial și riscurile asociate sunt considerabil mai mari. Aceste sisteme au capacitatea de a furniza o cantitate semnificativă de energie, iar în lipsa unor măsuri de protecție adecvate, pot crea situații periculoase atât pentru sistemul electric, cât și pentru personalul care lucrează în apropierea rețelelor energetice.

Implementarea releelor de protecție

Pentru a implementa rele de protecție anti-insularizare, este necesară o înțelegere aprofundată a schemelor de conectare și a parametrilor de funcționare ai instalației fotovoltaice. Aceste rele trebuie să fie capabile să detecteze rapid condițiile de insularizare și să întrerupă alimentarea într-un timp foarte scurt pentru a minimiza riscurile. Implementarea lor necesită, de asemenea, o atenție specială la configurarea și testarea sistemului, pentru a asigura că funcționarea este atât eficientă, cât și conformă cu standardele și reglementările în vigoare.

https://neco.ro/ro/acasa/418-releu-anti-insularizare-hrn-100.html?SubmitCurrency=1&id_currency=2

Concluzie

Integrarea releelor de protecție anti-insularizare în instalațiile fotovoltaice cu putere mai mare de 30 KVA este o măsură esențială de siguranță, care contribuie la protecția sistemului electric, a echipamentelor conectate la rețea și a personalului de intervenție. 

Distribuie această postare

Comentarii (0)

Nu există comentarii în acest moment
Trebuie să vă autentificați pentru a adăuga comentarii.
Meniu

Acest site web stochează date precum cookie-uri și servicii adaptate nevoilor și intereselor fiecărui utilizator politica de confidentialitate

Accept